Post Jobs

DEKLARASI LANGKAWI PDF

Apartheid dan Deklarasi Langkawi yang berkaitan dengan alam sekitar. Private Label Rights products may be re-sold to others and you keep. LANGKAWI DECLARATION ON THE ENVIRONMENT. We, the Heads of Government of the Commonwealth, representing a quarter of the world’s population. Pengurniaan Anugerah Langkawi kepada warganegara Malaysia bagi memperingati Deklarasi Langkawi yang telah ditandatangani oleh.

Author: Malashura Yozshut
Country: Bolivia
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 19 December 2008
Pages: 137
PDF File Size: 12.73 Mb
ePub File Size: 8.65 Mb
ISBN: 906-7-96734-557-9
Downloads: 54504
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vorr

Negara-negara anggota Komanwel tersebar disetiap benua dan penduduknya terdiri daripada pelbagai bangsa, agama, bahasa dan kebudayaan.

Tunku Abdul Rahman telah memberi sokongan penuh kepada Amerika Syarikat untuk membendung perluasan pengaruh komunis di Vietnam Selatan.

Lqngkawi Persistent Identifier https: Browse titles authors subjects uniform titles series callnumbers dewey numbers starting from optional.

PENGAJIAN MALAYSIA

Ia tidak mempunyai sebarang ikatan sepertimana Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu PBB dan tidak langkzwi undang-undang bertulis tetapi hanya Perisytiharan Prinsip Komanwel yang telah diluluskan sebulat suara pada tahun [8]. Antara program yang dilaksanakan oleh PBB ialah: Pembiayaan pelajaran, kebajikan, penerbitan dan sukan.

Malahan Komanwel menjelang abad ke ini meliputi kira-kira suku daripada permukaan bumi dan penduduknya melebihi juta orang. Keputusan mengenai perkara-perkara lain hanya memerlukan sokongan lebih suara. Hormat terhadap kemerdekaan, ketuanan, kesamaan, integriti jajahan dan identiti nasional semua negara.

Deklarasi Langkawi – vespagio HD Image

Deklarasi Bangkok ada menyebut bahawa ASEAN bertujuan untuk memperbaiki kerjasama dalam bidang ekonomi, sosial, budaya, pendidikan, Teknologi dan pentadbiran dan diharapkan dapat mewujudkan keamanan dan kestabilan di rantau Asia Tenggara. Melawat Vietnam selatan pada tahun dan memberi jaminan persahabatan kepada Presiden Ngo Dinh Diem. Request this item to view in the Library’s langkswi rooms using your library card. Pada zaman kepimpinan Tun Hussein Onnpenekanan dasar luar adalah berdasarkan kerjasama pertahanan dan keselamatan negara.

  GRANADA PUNICA GRANATUM PDF

Mengelakkan negara-negara kecil terlibat dalam peperangan ideologi. Berjuang mewujudkan Order Baru Ekonomi Dunia.

Membekalkan bantuan dan kemudahan latihan, penyelidikan dan pembangunan dikalangan negara-negara anggota. Sebagai pengiktirafan terhadap peranan dan komitmen Malaysia yang aktif dalam pergerakan tersebut, Malaysia telah dipilih menjadi Pengerusi NAM untuk tempoh tiga tahun iaitu dari tahun hingga tahun [12]. Selain itu, soal keamanan dan keadilan masyarakat antarabangsa juga turut menjadi agenda penting. Secara tidak langsung negara-negara anggota akan berusaha untuk mencapai kemerdekaan, pembangunan ekonomi dan pembasmian kemiskinan.

Malaysia mula menyertai Pergerakan Negara-negara Berkecuali pada tahun Malaysia telah menyertai beberapa aktiviti Komanwel termasuk menjadi pengerusi jawatankuasa bagi menyemak semula peranan dan arah masa hadapan organisasi ini.

Sejak menjadi anggota NAM, Malaysia telah memberi sumbangan yang besar dalam pertubuhan ini. Dasar luar negara yang pro-aktif dan bervisi adalah mustahak untuk menjamin kepentingan dan kedaulatan negara. Tujuan penubuhan NAM setelah diisytiharkan dalam Pengisytiharan Havana ialah untuk memastikan kemerdekaan, kedaulatan, integriti dan keselamatan negara-negara berkecuali dalam memerangi imperialisme, kolonisme, neo-kolonisme, pemisahan bangsa, perkauman dan pencerobohan dari bangsa asing, pekerjaan dan dominasi terhadap kuasa serta kumpulan politik.

Pergerakan ini berpegang kepada prinsip berkecuali iaitu tidak memihak kepada mana-mana ideologi sama ada Blok Barat demokrasi atau Blok Timur komunis. Berikutan pengumuman gencatan senjata antara Iran-Iraq pada bulan Ogossepasukan 15 pegawai tentera Malaysia telah menyertai pasukan tentera pemerhati PBB.

Tidak campur deklaeasi dalam urusan negara lain, sama ada gerakan subversif atau lain-lain gerakan sekali pun. Dua deklarasi diisytiharkan melalui persidangan tersebut iaitu Deklarasi Kuala Lumpur yang berkaitan dengan Dasar Apartheid dan Deklarasi Langkawi yang berkaitan dengan alam sekitar. From 25 December to 1 Januarythe Library’s Reading Rooms will be closed and no collection requests will be filled.

The rights of these images remains to it’s respective owner’s, You can use All pictures for personal use only. From Wikipedia, the free encyclopedia. Mengekalkan kerjasama yang erat dan berfaedah menerusi pertubuhan serantau serta pertubuhan antarabangsa yang telah deklarasl dan mempunyai matlamat yang sama.

  ATTRACTENE PROTOCOL PDF

Dasar luar Malaysia telah melalui beberapa perubahan selaras dengan perkembangan di dalam dan di luar negara. Badan-badan PBB yang utama ialah: Langkqwi using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Kerjasama dalam mengawal dek,arasi dadah. Menumpukan kepada pembangunan kerohanian dan kebajikan khususnya belia Islam peringkat antarabangsa.

Fong The ferns and fern-allies of Langkawi Island [microform]: You can view this on the NLA website. Kita tidak rasa tersisih ataupun diketepikan oleh masyarakat dunia. Menghormati keutuhan dan kedaulatan wilayah negara lain. Perjanjian pelaburan ditandatangani dengan beberapa negara bukan komunis seperti Jerman Barat, Amerika Syarikat dan Jepun.

Rancangan Colombo dilaksanakan untuk: You must be logged in to Tag Records. Antartika boleh digunakan untuk menggalakkan pelucutan senjata nuklear tetapi mesti bebas daripada ketenteraan dan senjata nuklear.

DEKLARASI LANGKAWI PDF DOWNLOAD

Mewujudkan hubungan diplomatik antara negara-negara anggota dan bukan anggota. Collection delivery service resumes on Wednesday deklarsai January Posted by saiful nordin at Wong Khek Seng, Raminah Hj. Pertubuhan Komanwel bukanlah sebuah persekutuan yang mempunyai Kerajaan Pusat. This web produce every caledarios annual, including – Restrict non- sustainable fisheriesincluding banning tangle nets and pelagic driftnet fishing, as part of a general trend amongst international organisations. Promote afforestation and sustainable forest management in developing countries, and the conservation of virgin forest to protect biodiversity.

Rancangan Colombo-Program yang paling aktif yang mana ditubuhkan pada tahun.